top of page

Kesän jälkeen erotaan ennätyksellisen paljon — miten vähentää kesään liittyviä paineita?

Kesään kohdistuu paljon paineita, olipa suhteessa tai ei. Suomalaisille kesä on taianomaista aikaa, tai sen pitäisi olla. Sitä odotetaan koko pitkä ja pimeä talvi, ja sen odotetaan korjaavan paljon, jos korjattavaa on. Silti kesien jälkeen tulee aina iso eropiikki. Miten vähentää tätä piikkiä?
Juuri nyt tätä kirjoittaessani näen samalla Instagramissa kauniin kesäkuvan, joka näyttää täysin luonnolliselta ja hetkessä otetulta, mutta on varmasti tarkkaan mietitty ja asetuttu juuri tähän seesteiseen asentoon, ja jossa sanotaan, että kesä se on kyllä ihanaa aikaa.


Jos vuoden mittaan on liikaa töitä, stressiä, uupumusta, riitoja tai hankalaa oloa, tapaamme helposti miettiä, että kesällä sitten ehtii ja on parempi. Kesä on taianomainen aika, johon asetamme ihan valtavan paljon odotuksia ja paineita.


Kesän pitäisi korjata rikkonainen suhdekin.


Kesällä pitäisi olla aikaa, rentoutunut, hyvä ilma ja yhteistä tekemistä, mutta ilman paineita. On vain niin, että ilman suunnittelua tai paineita usein ei tapahdu sitä, mitä toivoo kesältä saavansa. Tai sitten suunnittelee liikaa, jolloin ei ole mitenkään mahdollista, että kaikki odotukset toteutuisivat.


Kesällä pitäisi olla aikaa, rentoutunut, hyvä ilma ja yhteistä tekemistä, mutta ilman paineita.

Kesällä sairastelu, huono sää tai alakuloinen mieli ovat suuria pettymyksiä. Lyhyt ja tärkeä aika menee näiden vuoksi hukkaan. Ja nämä lisäävät mahdollisuutta siihen, että riidellään ja petytään toiseen. Kun kesä ei täytäkään odotuksia siitä, että kaikki onkin hyvin, aletaan miettimään, onko tässä mitään järkeä: jos tätä odotimme koko pitkän vuoden ja tällaista tämä vain oli, miksi edes jatkaa seuraavaan vuoteen?


Miten tällaisia valtavia paineita voisi poistaa tältä lyhyeltä vuodenajalta?Aloitetaanko säästä, jolla on meille suomalaisille vääristyneen suuri merkitys. Kesä oli lyhyt mutta vähäluminen, kuuluu sanontakin. Juhannuksena oli kylmempi kuin jouluna, nauretaan epäuskoisesti. Itse tein samaa: odotin valtavasti lomaa ja kauniita ilmoja, ja jos lyhyeen lomaan sattuikin huono sää, tuntui, että kesä on pilalla. Kun muutama vuosi sitten ymmärsin, että säällä kuin säällä pystyy nauttimaan ja keskittymään tärkeisiin asioihin, valtavat paineet poistuivat. Huomasin, että vähän viileämmälläkin ilmalla luonto on äärimmäisen kaunis ja rauhoittava. Aloin rakastamaan luontoa juuri sellaisena kuin se oli. Oli vapauttavaa ymmärtää, ettei hyvä olo ole riippuvainen niinkin epävakaisesta asiasta kuin suomalainen sää.


Me elämme suurimman osan elämäämme arjessa, joten on hyvä panostaa SIIHEN, ei niinkään lyhyisiin hetkiin tai muutamiin päiviin. Nämä hetket ja päivät eivät voi korjata arjen tyytymättömyyttä.

Vieläkin tärkeämpänä koen, että ihan tavallisessa arjessa keskittyy siihen, millä on itselle merkitystä. Mitkä ovat omat arvoni, tavoitteeni ja unelmani? Jos elämä tuntuu muina vuodenaikoina tylsältä, ärsyttävältä tai päällä leijailee omituinen merkityksettömyyden pilvi, ei se yhtäkkiä kesällä vain poistu. Siksi on äärimmäisen tärkeää keskittyä arjen hyvinvointiin; me elämme suurimman osan elämäämme arjessa, joten on hyvä panostaa SIIHEN, ei niinkään lyhyisiin hetkiin tai muutamiin päiviin. Nämä hetket ja päivät eivät voi korjata arjen tyytymättömyyttä.


Unelma- ja tavoitekurssini on tehty juuri tätä varten. Samoin kuin eron jälkeen, myös joka hetkessä tavallista elämää on erittäin tärkeää keskittyä omaan hyvinvointiin. Varsinkin, jos olo on epämääräisen tyytymätön, ja asiat ovat periaatteessa hyvin, mutta silti jokin ärsyttää, on todella tärkeää pysähtyä. Juuri nämä seikat ovat myös syitä useisiin eroihin, vaikka tällöin suhteessa ei ole mikään huonosti; omassa elämässä on merkityksettömyyttä, jonka luulee parantuvan, kun eroaa. Ja huomaa eron jälkeen, että mikään ei parantunutkaan.


Eli: tee arjestasi merkityksellinen, ensin pienillä teoilla, pienillä muutoksilla. Tämä on lempiteemani asiakastyössäni: elämäni saattaa näyttää ulospäin ihanalta ja merkitykselliseltä ja teen isoja asioita, joihin monet eivät mitenkään pääsisi. Silti muutin ensin ihan pieniä asioita elämässäni. Tämän jälkeen sain energiaa ja tyytyväisyyttä muuttaa isompiakin asioita. Älä yritä muuttaa koko elämääsi kerralla, se johtaa ahdistukseen ja epäonnistumiseen.


On tärkeää miettiä pitkin vuotta, mitä suhteelta toivomme ja saamme. Miten otamme huomioon rakkautemme joka päivä, ei vain kerran vuodessa. Mitä toivon suhteelta? Mitä toivon rakkaudelta? Saanko sitä suhteeltani?

Jos olet suhteessa, on tärkeää miettiä pitkin vuotta, mitä suhteelta toivomme ja saamme. Miten otamme huomioon rakkautemme joka päivä, ei vain kerran vuodessa. Mitä toivon suhteelta? Mitä toivon rakkaudelta? Saanko sitä suhteeltani? Olenko sanoittanut nämä asiat toiselle ääneen? Mitä itse voin tehdä sen eteen, että saisin nämä suhteeltani? Jos tätä tärkeää pohdintaa ei tee arjessa, kesälle muodostuu aivan valtavat paineet korjata arjessa tekemättä jäänyt työ. Onko ihmekään, ettei kesä tätä pysty tekemään?

Ja viimeiseksi: hyväksy lempeydellä se, että odotamme SILTI kesältä paljon. Anna tunteiden tulla, kuuntele niitä. Niitä tulee kuitenkin, ja se on ihan normaalia. Niin paljon tähän kulttuurimme kuuluu, että kesä korjaa ja on täydellistä, ettemme pääse tästä ajattelutavasta kokonaan eroon. Tekemällä kuitenkin edellä mainittuja pieniä asioita, vähitellen, voimme tehdä muutamista hetkistä merkityksellisempiä. Ja ne hetket ovat tärkeitä.


Ja kehotan vielä: tee näitä muutoksia arjessa, vaikka keskellä talvea. Silloin odotuksemme eivät ole liian suuret ja pääsemme helpommin nauttimaan pienten, merkityksellisten hetkien tuomasta mielihyvästä.


Se tunne on lumoava.


Terveisin, Helka

212 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page