top of page
Writer's pictureHelka Belt

Useat erot johtuvat identiteettikriisistä, jolla ei ole mitään tekemistä parisuhteen kanssa

Luullaan, että vaihtamalla paranee, tai kun tämä suhde loppuu, kaikki paranee. Usein ollaan täysin väärässä.




Silloin tällöin lukee artikkeleita yllätyseroista, joissa toinen parisuhteen osapuoli on lähtenyt koiralenkille, eikä ole tullut koskaan enää takaisin. Hän on pakannut tavaransa, vienyt ne kaikessa hiljaisuudessa uuteen kotiinsa ja on ehkä jo uudessa suhteessakin, kun sitten vasta ilmoittaa eropäätöksestään kumppanilleen.

Jätettävälle ero tulee kuin salamana kirkkaalta taivaalta ja hän kertoo, ettei erosta ollut mitään tietoa ja toinen vain otti yksi päivä ja lähti. Mistä tällaisessa on yleensä kyse?

Kun pureudutaan lähtijän motiiveihin ja päätöstä edeltäviin vaiheisiin, huomataan, ettei ero tullutkaan yllätyksenä. Yhtäkkinen parisuhteesta lähteminen, mikä voi vaikuttaa ulkopuolisesta ja jopa kumppanista täysin holtittomalta, kertoo lähtijän henkilökohtaisesta kapinointivaiheesta.

Jokaisella meistä on jotain traumoja ja tapoja toimia johtuen lapsuudestamme. Olemme voineet tottua elämään näiden kanssa pitkäänkin ja unohtaa omat tarpeemme ja tunteemme, jopa parisuhteessa. Jossain vaiheessa tällainen elämäntyyli alkaa ahdistaa. Jos parisuhde on alkanut vaiheessa, jossa edelleen elää unohtaen omat tarpeensa ja toivomuksensa (koska ei ole ehkä edes tiennyt niistä silloin), joutuu ihminen jossain vaiheessa kriisiin.

Jos parisuhde on alkanut vaiheessa, jossa edelleen elää unohtaen omat tarpeensa ja toivomuksensa joutuu ihminen jossain vaiheessa kriisiin.

Kapinointivaiheessa henkilö haluaa irrottautua kaikesta tutusta ja totutusta. Silloin haluaa alkaa tekemään sitä, mitä itse haluaa, toteuttaa omia unelmiaan ja tavoitteitaan. Parisuhde ja perhe-elämä saattavat tuntua juuri siltä vanhalta, josta haluaa päästä eroon. Tällöin toiminta voi vaikuttaa jopa holtittomalta, mutta oikeasti kysymys on itsensä etsimisestä ja vanhoista, huonoista toimintatavoista luopumisesta.

Tämän ei tarvitse merkitä eroa, jos toinen osapuoli ymmärtää, että kumppani on kapinointivaiheessa ja kapinoiva haluaa pysyä parisuhteessaan. Kummankin on hyvä kuitenkin tiedostaa, että suhde tulee muuttumaan paljon kapinoinnin tuloksena. Yleensä kapinoija kuitenkin haluaa lähteä. Hän on miettinyt kaiken valmiiksi ja pudottaa pommin kumppanilleen. Koiralenkistä alkoi uusi elämä, ja takaisin ei ole tulemista.

Onkin tärkeää ymmärtää, johtuuko huono olo omasta kapinoinnista vai parisuhteesta?

Se, miksei eroa harkitseva ole aiemmin puhunut identiteettikriisistään, on toinen asia, johon parisuhde vaikuttaa paljonkin. Parisuhde vaikuttaa myös siihen, onko toinen, se ei-kapinoija, valmis muuttumaan toisen muutoksen mukana. Me kasvamme ja muutumme jatkuvasti joka tapauksessa. Onkin tärkeää ymmärtää, johtuuko huono olo omasta kapinoinnista vai parisuhteesta?

Nimittäin jos lähtijä luulee, että vaihtamalla paranee, ja oma kriisi omien arvojen, tavotteiden, unelmien, elämänsä ja merkityksellisyyden kanssa johtuu parisuhteesta, niin metsään menee. Sama kriisi se jatkuu ja seuraa siihen uuteenkin suhteeseen.

Siksipä onkin äärimmäisen tärkeää osata ilmaista itselleen ja muille selkeästi omat arvonsa ja tavoitteensa. Mitkä ovat ne asiat, joista en luovu edes suhteen vuoksi? Samalla on hyvin tärkeää löytää oma tapa olla parisuhteessa. Olenko miellyttäjä, ylisuorittaja vai kenties kontrollifriikki?

Jos lähtijä luulee, että oma kriisi omien arvojen, tavotteiden, unelmien, elämänsä ja merkityksellisyyden kanssa johtuu parisuhteesta, niin metsään menee.

Kaikki nämä ovat sopeutumistapoja, joita olemme lapsuudessamme oppineet. Ne aiheuttavat valtavan kriisin suhteeseen, koska me emme jaksa elää kovin kauan oman sopeutumisemme mukaisesti. Haluaisimme päästä siitä irti. Ja tämä aiheuttaa valtavan mylleryksen suhteeseenkin.

Juuri näitä teemoja käsitellään eroseminaarissa, joten se on sopiva ihan kaikille: suhteessa oleville, eroa harkitseville, eronneille ja omaa elämäänsä eläville. Tunnelukkokurssillani käsittelen täysin uudella tavalla sopeutumiskäyttäytymisen ja tunnelukkojen yhteyttä ja vaikutusta suhteisiin ja eroihin.

Riko kaava nyt ja löydä oma persoonasi ja identiteettisi. Tämä auttaa aina myös ihmissuhteita.

Lämpimin terveisin Helka



8 559 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page