top of page

Uskottomuus ei koskaan tapahdu vahingossa mutta pettämisestä voivat molemmat oppia paljon

Minussa täytyy olla jotain vikaa, kun minulle tehtiin näin! Tämä on ehkä pettämisen kohteen yleisin ajatus. Yleensä petettävällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä asian kanssa.Se vain tapahtui. En tiedä, miten päädyin siihen. En tarkoittanut.


Pettäjä saattaa sanoa petetylle näitä lauseita. Pettämistä ei kuitenkaan koskaan tehdä vahingossa. Marianna Stolbow sanoo, että uskottomuuteen johtaa aina monta askelta. Et vain yksi aamu herää ja petä.


Tulee miettiä, vastaanko viesteihin, reagoinko ihastuksen tunteisiini, menenkö tämän toisen kanssa samaan tilaan, riisunko vaatteeni, jätänkö kertomatta kaiken kumppanilleni. On lukemattomia päätöksiä, ennen kuin uskottomuus tapahtuu.


On lukemattomia päätöksiä, ennen kuin uskottomuus tapahtuu.

Mistä nämä päätökset johtuvat? Usein uskottomuus liittyy huonoon itsetuntoon. Meitä hivelee ajatus siitä, että joku toinen, vieras, pitää meitä viehättävänä tai haluttavana. Huonon itsetunnon omaava (usein myös tunnelukkoinen) kaipaa toisten, ihan keiden vain, hyväksyntää ja huomiota. Hän tarvitsee jatkuvaa muistutusta siitä, että hän on kiva, mukava ja seksikäs. Joskus arkinen suhde ei tätä tarvetta täytä eikä sitä osaa toiselle sanoittakaan. Huono itsetunto ei ole toisen osapuolen vika.


Huono tai toimimaton viestintä voi johtaa siihen, että uskottomuus houkuttelee tai ettei ainakaan osaa kertoa, mikä vaivaa, ennen kuin pettää. Avoin viestintä on suhteen tärkein peruspilari. Viestintään vaikuttavat monet seikat, kuten sopeutumiskäyttäytyminen tai tunnelukot. On hyvin tärkeää voida kokea, että uskaltaa puhua aroista ja tärkeistä, vaikeistakin asioista ja että omat tunteet tulevat kohdatuksi. Aina näin ei syystä tai

toisesta ole. Tämä johtaa yksinäisyyteen parisuhteen sisällä. Ei koe enää läheisyyttä, johon vaaditaan avoimuutta ja luottamusta. Tällöin tapahtuu seuraavaa:


Uskottomuuden optinen harha

Joku toinen, vieras, tuntuu ymmärtävän meitä PAREMMIN KUIN

KUKAAN! Miten tämä vieras voi ymmärtää minua kun oma kumppanini ei tajua mitään! Vieraalle on helppoa puhua avoimesti ja vaikeistakin tunteista, koska mukana ei ole suhteen tuomaa historiaa tai viestinnän heikkouden painolastia. Siksi usein ihan vieras voi tuntua hyvin viehättävältä. Jos hän vielä antaa huomiota seksuaalisesti, itsetuntoamme hivellään. Tämä on hyvin yleinen syy pettämiseen ja uskottomuuteen: meistä TUNTUU, että toinen ymmärtää.
Syntyy optinen harha. Ei hän tietenkään ymmärrä, miten tuntematon voisikaan. Useinkaan tällaiset suhteet eivät kestä, koska viestinnän ongelmat ja omat sopeutumiskäyttäytymisen tuomat haasteet tulevat aina jossain vaiheessa mukaan. Siksi vaihtamallakaan ei parane, vaikka usein niin sanotaan. Jos omaa käyttäytymistä ei ymmärrä ja sitä kehitä, seuraavat samat ongelmat mukanasi suhteesta toiseen. Optinen harha puhkeaa.


Mikä suhteessa painaa, vaivaa tai on huonosti? Etsi tämä syy!

Jos sinusta sinulla ei ole tarpeeksi läheisyyttä, kerro se. Jos sinulla on huono itsetunto ja kaipaat jatkuvasti ihailua, kannattaa käsitellä tunnelukkojaan ja kehittää itsetuntoaan. Toinen ei voi tehdä tälle mitään ja samat ongelmat jatkuvat seuraavassakin suhteessasi, jos et muuta syitä nyt. Jos et halua enää miellyttää ja toivot, että toinen ottaa huomioon sinunkin tarpeesi, lopeta miellyttäminen. Kerro, miltä sinusta tuntuu.


Jos päädytkin siihen, ettet enää halua olla kumppanisi kanssa, kerro tämä etukäteen. Loukkaat eniten itseäsi ja muita, jos päädyt uskottomuuteen, koska et uskalla kertoa avoimesti mieltäsi painavia asioita. Jos huomaat, että teet jonkun toisen kanssa jotain, jota et voi kertoa kumppanillesi, pysähdy. Mitä SINÄ kaipaat suhteeltasi, jota nyt etsit ulkopuolelta.


Se kolmas osapuoli ei ole kukaan. Hän ei ole tärkeä.

Nämä vastaukset voivat kertoa todella paljon suhteestanne, ja useat on mahdollista korjata. Ehkäpä suhteen ei tarvitse päättyä tai sinun ei tarvitse pettää.


Petetty, sinussa ei yleensä ole mitään vikaa. Ja siinä kolmannessa osapuolessa ei ole mitään kiinnostavaa teidän suhdettanne ajatellen. Hän voi olla kuka vain. Tärkeää on ymmärtää, mikä toista painaa suhteessa niin paljon, että hän haluaa pettää ja voitko SINÄ tehdä tälle asialle mitään.


Uskottomuudesta ja itsetunnosta sekä apua eroon saat tietoa muun muassa eronneiden verkkokurssiltani.


Terveisin, Helka

2 210 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page