top of page

Miksi omien toimintatapojen läpikäynti ja ymmärtäminen auttavat selviämään erosta?

Eronneet haluavat usein ymmärtää, miksi TOINEN käyttäytyi, kuten käyttäytyi. He haluavat selvittää toisen käyttäytymisen syyt. Eroryhmissä tai minun vastaanotollani kuitenkin keskitytään ennen kaikkea asiakkaan omaan tarinaan, ei toisen. Miksi?Erotyöskentelyssä keskitytään ennen kaikkea itseen, ei kehenkään toiseen. Tämä voi yllättää monet eronneet.

Kun alan puhumaan sopeutumiskäyttäytymisestä, eli OMASTA osuudestamme parisuhteeseen ja jopa eroon, voi eronnut saada voimakkaan ihmettelevän, torjuvan tai jopa negatiivisen reaktion. Enkö tullut tänne, jotta voin käsitellä, mitä ex-kumppani teki väärin, miten hän jätti ilman mitään järkevää syytä tai sitä, miten hänen kommunikaation puute pilasi suhteen?


Tämä reaktio on täysin normaali, ymmärrettävä ja odotettava. On kuitenkin hyvin tärkeää ymmärtää, miten omat tavat toimia, opitut selviytymiskeinot ja keinot saada hyväksyntää, vaikuttavat parisuhteisiimme. Ne vaikuttavat ennen kaikkea siihen, minkälaisen kumppanin valitsemme itsellemme. Meillä on tapana ajautua hyvin samankaltaisten ihmisten kanssa suhteeseen: alistavien, miellyttäjien, ylisuorittajien, vetäytyvien ja niin edelleen. Toinen tapa valita kumppani on ottaa täysin edellisen kumppanin vastakohta. Tämäkään ei ole vakaata suhdetta edesauttava toimintamalli.


Jotta ymmärrämme erotarinamme täysin, on näin opittava huomaamaan, miten ITSE toimimme. Tämä auttaa meitä myös tässä ja nyt: emme enää valitse sellaisia kumppaneita, joiden kanssa parisuhdetarina on haasteellinen. Jos toinen on jättänyt meidät, koska ei osaa puhua, on vetäytyvä, kamppailee omien identiteettikriisiensä kanssa tai pettää meitä oman epävarmuutensa vuoksi, on syytä ymmärtää, että nämä hänen luonteenpiirteensä ovat melko varmasti olleet hänessä alusta asti.


Kun ymmärrämme oman sopeutumiskäyttäytymisemme, joka ohjaa kumppanivalintaamme, alamme ymmärtää omavastuuosuuttamme parisuhteeseemme ja jopa eroon, joka ei ole ollut oma valintamme.

Kun ymmärrämme oman sopeutumiskäyttäytymisemme, joka ohjaa kumppanivalintaamme, alamme ymmärtää omavastuuosuuttamme parisuhteeseemme ja jopa eroon, joka ei ole ollut oma valintamme.


Tätä ei moni eronnut tai jätetty halua kuulla. Enhän minä jättänyt tai kyllä minä olisin ollut valmis puhumaan. Silti myös meillä on vastuu omista valinnoistamme.


Keskityn eronneiden kanssa aina näihin teemoihin erotunteiden käsittelyn lisäksi. Ei meitä hyödytä syyttää toista kaikesta. Se lisää katkeruutta ja katkeruus ei auta meitä löytämään tyytyväisyyttä. Sen sijaan oman käyttäytymisen ymmärtäminen avaa valtavat mahdollisuudet elämään, jossa emme valitse sellaisia ihmisiä lähellemme, jotka eivät meille sovi.


Eikö tämä olekin paljon hyödyllisempää kuin eksän haukkuminen?

Eikö tämä olekin paljon hyödyllisempää kuin eksän haukkuminen?


Tutustu eronneille suunnattuihin kursseihini täällä.


Terveisin, Helka

418 katselukertaa0 kommenttia

Commentaires


bottom of page