top of page

Gaslighting on narsistin käyttämä sumutustaktiikka

Keskustelu narsistin kanssa on mahdotonta. Hän ei kykene aikuismaiseen itsereflektioon tai empatiaan ja käyttää erittäin tehokkaita sumutustaktiikoita sekoittaakseen keskustelukumppaninsa pään. Tätä taktiikkaa kutsutaan nimellä gaslighting.Keskustelu narsistin kanssa on hyvin hämmentävää, koska häneen ei päde normaalit keskustelunormit. Mikään ei välttämättä ole sitä, miltä se vaikuttaa.

Sen lisäksi, että narsistisen ihmisen tunnesäätely- ja toisen huomioonottokyvyt ovat olemattomat, hän käyttää myös erittäin taitavasti keskustelussa tapahtuvaa manipulaatiota. Tämän tarkoituksena on saada toinen osapuoli epäilemään omaa arvostelukykyään, arvojaan ja argumenttejaan, jopa mielenterveyttään. Lisäksi narsistinen henkilö osaa kääntää keskustelun aina itsestään pois, mikä hämmentää toista osapuolta. Joskus keskustelussa sivuutetaan täysin jokin toisen antama argumentti. Tämä lisää entisestään hämmennystä: eikö hän kuule, mitä sanon?


Tässä kuvassa olen kertonut omasta gaslightingin uhriksi joutumisen kokemuksestani:Vaarallista tässä on se, että narsistin käyttämät sumutukset ovat niin taidokkaita, että toinen alkaa todella epäilemään, että itse ei vain ymmärrä, mistä oikeasti on kyse.


Ehkä en vain tajua, ehkä elämän pitääkin olla tällaista? Ehkä syy onkin minussa.

Gaslightingia käytetään niin parisuhteessa, työpaikalla kuin myös vanhempi-lapsi-suhteessakin. Tarkoituksena on saada toinen epäilemään omaa toimintaansa, jolloin toisen kontrollointi on myös helpompaa.


Sumutus on osa traumakemiasuhdetta, jossa osapuolien kesken ei ole tasavertaista voimasuhdetta; toinen kontrolloi ja alistaa, manipuloi ja hämmentää toista saadakseen omat tarkoitusperänsä läpi paremmin.


Katso täältä, minkälaista apua on tarjolla narsistin uhreille. Irti on mahdollista päästä!


Terveisin, Helka

4 724 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page