top of page
Writer's pictureHelka Belt

Nöyryytyksen tunne erossa saa meidät katkeraksi – ja kostonhaluisiksi

Siedämme huonosti nöyryytystä ja koemme, että meidän on pakko kostaa.





On ensin paikallaan erotella muutama käsite. Syyllisyys muodostuu, kun jotain tekoamme arvostellaan tai tekomme ei ole oikein. Häpeä syntyy siitä, että persoonaamme, sitä KEITÄ ME OLEMME, arvostellaan tai meitä ei pidetä arvokkaina ihmisinä sellaisina, kuin olemme. Häpeilevä ihminen kokee olevansa syyllinen. Nöyryytys kohdistuu samalla tavoin persoonaame, muttemme koe olevamme vastuussa tilanteesta.



Erossa saatamme kokea olevamme NÖYRYYTETTYJÄ. Toinen on saattanut jättää meidät ilman mitään syytä. Hän on voinut pettää meitä ja jättänyt meidät toisen ihmisen takia. Hän on voinut viedä rahamme, taloutemme on voinut kurautua tai lapsetkin asuvat nykyään muualla.


Koemme NÖYRYYTYSTÄ. Emme ole voineet itse vaikuttaa tilanteeseemme. Meidät on heitetty tähän nöyryytyksen tilaan tahtomattamme. Meillä ei ole kontrollia omaan elämäämme, ja se katkeroittaa.


Tämä johtaa kostomentaliteettiin. Haluaa, että toistakin sattuu. Että toinenkin KOKEE NÖYRYYTYSTÄ. Tämä on vaarallista, koska juuri tästä juontuu syyt vieraannuttamiselle, vainolle, vuosien kostokierteelle, huoltajuuskiistoille ja omalle onnettomuudelle. Koska kostonhaluinen ei voi olla onnellinen.




Vaikka erossa tuntisi olevan voimaton vaikuttamaan mihinkään, tämä ei ole totta. Omiin tunteisiin ja reaktioihin voit vaikuttaa. Epäoikeudenmukaisuuden tunne voi olla voimakas ja myös totta. Ja oikeutettu. Mutta koston halu ei johda mihinkään hyvään.


Mitä sinä hyödyt siitä, jos toinenkin kokee nöyryytystä? Hän haluaa tämän jälkeen itsekin kostaa. Kierre on valmis.


Siksi näistä tunteista kannattaa vapautua. Se onnistuu parhaiten, kun käsittelee eron tuomat tunteet, sitä edeltävät tapahtumat ja ymmärtää omaa käyttäytymistään. Tästä voit lukea lisää, miten erosta selviää.



Vapaudu kostotunteistasi!


Terveisin, Helka

692 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page