top of page

Miten selvitä erosta?

Olen koonnut tähän keinoja, joilla päästä erosta eteenpäin.


Ero vie aikaa. Kun sen ymmärtää, ei kiirehdi itseään turhaan eteenpäin. Ero on iso kriisi ja elämänmuutos, eikä siitä ole tarkoituskaan selvitä viikossa tai kuukaudessa, jos vuodessakaan. On helpottavaa tietää, ettei haittaa, jos eron käsittely tuntuu pitkittyvän. Eron käsittelyä voivat hidastaa mm. huoltajuuskiistat, vallitseva koronatilanne (yhteiskunnallinen epävarmuus vie aivoistamme kapasiteettia), muu elämäntilanne tai sairaudet.

Eronnut, ole itsellesi armollinen. Sinä käyt valtavan isoa asiaa lävitse. Se vie aikaa.

Aloita jälleenrakennus itsetunnostasi. Eronneen itsetunto on alhainen. Elämänilo löytyy uudelleen, kun itsetunto kohenee ja ymmärtää olevansa arvokas ihminen. Silloin myös pitää itsestään parempaa huolta, asettaa omia tavoitteita ja sitä kautta elämästä muodostuu mukavampaa.

Vertaistuen voima. Se, että voi jutella toisen samanlaisessa tilanteessa olevan kanssa, auttaa valtavasti. Facebookissa on eronneille oma vertaistukiryhmä. Liity siihen. Myös eroseminaarista eli eron vertaistukiryhmästä voi olla valtava apu.


Eron käsittely vie aikaa. Suo sitä itsellesi.

Lue asiantuntijoiden kirjoja. Eroa käsitteleviä kirjoja on paljon. Niitä kannattaa hyödyntää. Asiantuntijat tietävät eroihin liittyvät tavallisimmat tunteet ja vaiheet ja osaavat antaa lohtua ja neuvoja siihen, miten tilanteesta voi selvitä. Kirjoissa on usein myös kirjoitus- ja muita tehtäviä, joiden avulla pohtia omaa tilannetta paremmin. Tutustu täällä kirjoittamaani kirjaan eronneille.

On hyvä oivaltaa, ettei eroa tarvitse hävetä. Ero ei ole häpeä. Eroihin liittyy valtavasti häpeää, epäonnistumista ja katkeruutta. Ydinperheen menetys voi tuntua valtavalle ja epäonnistumisen tunne siitä, ettei lapsilleen kyennyt sellaista tarjoamaan, voi olla iso. Joskus kuitenkin eroja tapahtuu. Eroperhe ei ole synonyymi huonolle perheelle. Joskus ero on parempi vaihtoehto kuin huono parisuhde.


Älä katkeroidu. Katkeroituminen johtaa usein uhriutumiseen. Katkeruus antaa myös hetkellisesti voimaa ja sitä voi käyttää hyväkseen päästäkseen eroon eksästään. Mutta jos katkeruus kroonistuu, siitä kärsii eniten vain itse, sekä lapset. Katkeruus voi johtaa myös vieraannuttamiseen. Katkeruudesta pääsee helpoiten yli auttamalla itseään yllä mainituilla tavoilla. Jos ero on käsitelty, ei katkeruudelle jää sijaa.

Vaikka kuinka sattuisi, sekin loppuu aikanaan.

Minua on auttanut se tieto, että tästä oikeasti selviää. Koska olen kokenut monia eroja, tiedän sen tosiasiana. Tiedän sen myös eroasiantuntijana. Vaikka kuinka sattuisi, sekin loppuu aikanaan. Siksi olen uskaltanut pahan olon tulla. Sitä ei tarvitse paeta ja koettaa selittää itselleen, ettei minusta näin pahalle tunnu.


Eroseminaari eli eron vertaistukiryhmä on auttanut valtavasti eronneita käsittelemään erotunteitaan ja pääsemään eteenpäin. Tutustu täällä eroseminaariin.

Terveisin, Helka


2 333 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page