top of page

Miksi eronneen pitäisi oppia tuskastaan ja löytää elämällensä uusi, parempi suunta ja merkitys?

Erosta oppii ja löytää itsensä. Nyt on aika suunnata katse itseensä ja kehittää elämästä ihan oma. Eronneet kuulevat näitä usein, mutta sanat voivat tuntua kurjilta ja jopa epämiellyttäviltä. Miksi eronneen pitäisi tehdä erostaan suuri oppimiskokemus?
Olen usean eronneen kanssa keskustellut siitä, miten pahalta tuntuu kuulla, että elämänsä yhdestä isoimmasta kriisistä pitäisi tehdä oppimiskokemus, josta kasvaa uusi ja parempi minä. Surun ja tuskan keskellä mikään ei tunnu kaukaisemmalta, kuin ajatus siitä, että tästä tulisi jotain hyvää.


Kuitenkin samaan aikaan olen työssäni myös huomannut, että useat eronneet löytävät itsensä aivan uudella tavalla eron jälkeen. Heissä huomaa selkeän muutoksen ja tyytyväisyyden. He hehkuvat ja ovat sinut itsensä kanssa. Miksi näin tapahtuu?


On totta, että ero on elämän yksi isoimmista käännekohdista. Erossa muuttuu ihan kaikki. Menetykset ovat valtavia. Tuntuu absurdilta ajatella, että tästä jotain hyvää tai parempaa seuraisi. Eikä niin tarvitsekaan ajatella.


Kuka minä olen ja millainen elämäni oikeastaan onkaan, kun en enää ole puoliso?

Kuitenkin käännekohdilla on tapana pysäyttää, väkisinkin. Eron jälkeen voi joutua täysin uudella tavalla miettimään, kuka minä olen ja millainen elämäni oikeastaan onkaan, kun en enää ole puoliso. Emme enää näe itseämme suhteessa toiseen tai suhteeseemme, vaan joudumme kohtaamaan itsemme sellaisina kuin olemme ilman toista ihmistä.


Myös vanhemmuuden rooli muuttuu väistämättä. Emme enää ole ydinperhevanhempia. Erovanhemmuusidentiteettiin kasvaminen voi olla tuskallista, varsinkin, jos emme itse halunneet erota ja joutua eroon omista lapsistamme. Muutos parempaan voi silloin tuntua juuri siltä, mitä emme ikinä tule kokemaan.


Muuttunut elämä on väistämättä erilainen kuin entinen. Siksi eronneet joutuvat miettimään, millainen se sitten on. Useat osallistuvat juuri tässä elämäntilanteessaan tavoite- ja unelmakurssilleni. He eivät oikein saa kiinni siitä, mitä haluavat ja mihin kohti suunnata tässä uudessa elämänvaiheessa. Omaa aikaa on yhtäkkiä ehkä paljonkin, eikä tiedä, mitä sillä tehdä, varsinkin jos aika ennen on mennyt puolison kanssa yhdessä oloon tai kodin hoitamiseen.


Tavotteita ja unelmia miettiessään voi löytää jotain tärkeää itsestään, mitä lähteä kehittämään. Kun keskittyy omiin tarpeisiinsa ja arvoihinsa, saa täysin uudenlaisen aspektin elämäänsä. Ja tämä suunta voi olla tärkeä: löydämme oman tapamme elää ja tyytyväisyyden itsestämme.


Tätä tarkoittaa, että eron jälkeen elämä muuttui ja opimme paljon. Ehkä pakosta, mutta opimme kuitenkin. Alussa voi kapinoida sitä ajatusta vastaan, että erosta voi oppia tai itseään voi kehittää. Tämä on kuitenkin parempi suunta kuin se, että jämähtää eron jälkeiseen määrittelemättömään tilaan: ei ole suhteessa, mutta ei mene eteenpäinkään. Se voi johtaa katkeroitumiseen.


Jos toivot keskusteluapua eron jälkeiseen tilanteeseesi, älä epäröi ottaa yhteyttä. Mietitään yhdessä, miten tästä eteenpäin! Täältä löydät kaikki kurssini eronneille.


Lämpimin terveisin, Helka602 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page