Tämä hämmästyttävän yleinen lukko on viheliäinen, koska kuvittelemme olevamme erilaisia ja joukkoon kuulumattomia. Emme osaa kuvitellakaan, kuinka usealla ihanalla, aidolla ja lempeällä ihmisellä on tämä lukko.
Ulkopuolisuuden lukko aiheuttaa valtavaa ahdistusta ja tunnetta siitä, ettei kuulu joukkoon. Tämä lukko aiheutuu huonosta itsetunnosta ja uskomme, että olemme huonompia kuin muut. Joskus kuitenkaan näin ei ole vaan lukko sanoo, että olemme perustavaa laatua erilaisia kuin muut, ehkäpä parempia.
Yleensä ulkopuolisuus syntyy lapsuudessa, jossa perhe on ollut hyvin erilainen muihin verrattuna (esimerkiksi taloudellisen aseman, uskonnon tai muun seikan vuoksi), on ollut epätasa-arvoisessa suhteessa vanhempiinsa sisarustensa kanssa, on ollut koulukiusattu tai saanut kuulla, että on vääränlainen.
Epäedullinen vertailu sisaruksiin vanhempien osalta, kiusatuksi ja syrjityksi tuleminen tai erilaisuus vakaumuksen, pukeutumisen, persoonallisuuden, ulkonäön tai käyttäytymisen vuoksi aiheuttavat ulkopuolisuuden lukkoa.
Epäedullinen vertailu sisaruksiin vanhempien osalta, kiusatuksi ja syrjityksi tuleminen tai erilaisuus vakaumuksen, pukeutumisen, persoonallisuuden, ulkonäön tai käyttäytymisen vuoksi aiheuttavat ulkopuolisuuden lukkoa.
Lukko ilmenee haluna vetäytyä sosiaalisista tilanteista, koska tunne erilaisuudesta on niin pakottava. Myös ekstrovertti voi olla ulkopuolisuuden lukkoinen, jolloin lukko on todella ahdistava. Kaipaa ja tarvitsee ihmisiä ja ryhmiä elämäänsä, mutta kokee niissä huonommuuden tunteita. Ulkopuolisuuden lukkoinen vetäytyy yksinäisyyteen. Tämä on lukon mukanaan tuomaa kompensaatiokäyttäytymistä, jolla yritetään suojata itseään huonommuuden tunteilta.
Uusien ihmisten kanssa tulee usein tunne, että ahdistaa. Ei osaa sanoa mitään tai miettii koko ajan, että mitähän hekin minusta ajattelevat. Olo on epämukava ja hermostunut, eikä tiedä miten toimia tai mitä sanoa. Tämä lukko saa usein kaveriksi hyväksynnän haun, jolloin lukot hallitsevat arkea voimakkaasti. Haluaisi kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi, mutta ei vain osaa ja pakenee paikalta.
Negatiivinen kierre on valmis. Koetaan paljon yksinäisyyttä ja eristyneisyyttä, vaikka itse omalla toiminnalaan on itsensä siihen saattanut.
"En kuulu mihinkään."
Ulkopuolisuuden lukon, kuten ihan kaikki lukot, voi saada auki, eli sen vaikutusta elämässään voi vähentää. Tämä lukko on siitä "kiitollinen", että sen vaikutuksen ja aktivoitumisen huomaa helposti. Päässään kuulee äänen: en kuulu joukkoon, en osaa, ahdistaa, mitä minun kuuluu sanoa, kohta minä paljastun.
Siksi näihin osaa varautua etukäteen ja pysähtyä, kun nämä äänet kuuluvat. Jokaisen lukon kohdalla toimii sama ohje: pysähdy, ennen kuin toimit. Anna lukon tuoman reaktion laimeta, ennen kuin toimit sen mukaisesti. Näin lukon teho vähenee.
Kun näin käy, osaamme nähdä, että olemme loppujen lopuksi muiden kanssa aika samankaltaisia. Monella muullakin on kokemuksia ulkopuolisuudesta, vaikka näemme, että he kuuluvat hyvinkin porukkaan. Niin me kaikki kuulumme. Tämä aiheuttaa sen, että sosiaalisten tilanteiden välttely vähenee.
Tunnelukkokurssillani kerron 13 konkreettista askelta lukon vaikutuksen vähentämiseen, kun se aktivoituu. Ulkopuolisuuden lukon pystyy aukaisemaan, koska siihen toimivat hyvin yksinkertaiset toimet. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että ei ole vääränlainen, erilainen tai huonompi. Tämä vaatii itsetuntotyöskentelyä. Siksi siihen kannattaa panostaa.
Vapaudu ulkopuolisuuden tunteesta!
Lämpimin terveisin Helka
Comments